Άφιξη με το “Φαιστός” στη Σούδα το 1965 σε έγχρωμο βουβό φιλμ

Σούδα, Κρήτη 1965 – Άφιξη με το “Φαιστός”. Έγχρωμο βουβό φιλμ 8mm – Αρχείο Dr. Γ. Χατζηδάκη.

Βρισκόμαστε στο πλοίο Φαιστός το οποίο πλησιάζει το λιμάνι της Σούδας, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Κρήτης.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα απ’ το κατάστρωμα του πλοίου. Βλέπουμε κόσμο να θαυμάζει την θέα καθώς κι ένα πανοραμικό πλάνο όλης της ακτογραμμής. Οι επιβάτες έχουν βγει στο κατάστρωμα και χαζεύουν.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τα φουγάρα και έπειτα δυο γυναίκες που του χαμογελάνε και παρακολουθούν την είσοδο του καραβιού στο λιμάνι. Μια βάρκα με κουπιά πλησιάζει να πάρει τα σκοινιά του πλοίου για την διαδικασία πρόσδεσης. Απόψεις απ’ το λιμάνι με αρκετό κόσμο να περιμένει εκεί, λεωφορεία και αυτοκίνητα εκείνης της εποχής.

Ακολουθεί ένα πανοραμικό πλάνο του λιμανιού, ο φακός εστιάζει σε μια παρέα που συζητάει έχοντας μαζί τους έναν Κρητικό που είναι παραδοσιακά ντυμένος.

Βλέπουμε αυτοκίνητα να φορτώνονται με την βοήθεια γερανού στον χώρο στάθμευσης του πλοίου που είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Το φιλμ κλείνει με τη σημαία του πλοίου των ακτοπλοϊκών γραμμών Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη να ανεμίζει, τον κόσμο να επιβιβάζεται στο πλοίο καθώς και τα πολλά αυτοκίνητα που βρίσκονται εκεί.

Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ: http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=2039&fbclid=IwAR2lReisjeNIamudr4KAkZpShOXZS4j04TBAlNWLIkeQA31OneKeh_Xl8l0

Ευχαριστούμε την Aylon Film Archives για την αποστολή του βίντεο!