Διαμαρτυρίες από φορείς της Κάσου και της Καρπάθου για το OLYMPUS

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Επαρχείου μαζί με φορείς της Καρπάθου και της Κάσου για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που προέκυψε με τη χθεσινή ακύρωση του πρώτου δρομολογίου του Ε/Γ-Ο/Γ OLYMPUS, το οποίο δεν ταξίδεψε γιατί κρίθηκε αναξιόπλοο στα πλαίσια επιθεώρησης που του έγινε.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας Π.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Η.Ν. ΚΑΣΟΥ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς η κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δεδομένα για τον τόπο μας βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε αδιέξοδο.

Είναι αδιανόητο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, τα νησιά της Καρπάθου και Η.Ν. Κάσου, να παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, να ταλαιπωρούνται οι συμπατριώτες μας – επισκέπτες της Επαρχίας μας, να δημιουργείται πρόβλημα στην εμπορευματική κίνηση των προϊόντων που τροφοδοτούν τα νησιά μας και να δημιουργείται μια κάκιστη εικόνα, η οποία μελλοντικά θα βλάψει την πηγή εσόδων μας, που είναι αποκλειστικά ο τουρισμός.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, να δοθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση στο πλοίο OLYMPUS, δεν άφησε περιθώρια και ανάγκασε το Υπουργείο στην αποδοχή της συγκεκριμένης λύσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Η.Ν. Κάσος και η Κάρπαθος θα συμβιβαστούν.

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και η μοναδική λύση είναι να παρακαμφθούν όλες οι διαδικασίες, με το αιτιολογικό της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και να δρομολογηθεί αξιόπλοο πλοίο, που θα εκτελεί την πολύπαθη αυτή ακριτική γραμμή.

Για όλα τα παραπάνω η Π.Ε. Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου σας καταθέτει ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, που συνοπογράφεται από:

  1. Δήμαρχο Η.Ν. Κάσου
  2. Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Καρπάθου
  3. Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου
  4. Πρόεδρο Συλλόγου Εμπόρων Καρπάθου
  5. Πρόεδρο Συλλόγου Εστιατόρων Καρπάθου
  6. Τουριστικούς Πράκτορες Καρπάθου
  7. Εκπροσώπους Μεταφορικών Εταιρειών Καρπάθου

ΨΗΦΙΣΜΑ –ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

α) Οι υπηρεσίες της ΠΕ Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό από τις 12:00 έως τις 15:00.

β) Λόγω της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και των ιδιαίτερων συνθηκών ζητάμε να βρεθεί μία λυση ανάγκης ώστε απρόσκοπτα να εκτελούνται τα δρομολόγια που ήδη έχουν ανακοινωθεί

γ) να δημοσιευθεί το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στους αρμόδιους φορείς και σε όλο των κασοκαρπαθιακό λαό.

Με εκτίμηση

Καλλιόπη Νικολαΐδου

Έπαρχος Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου

Επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου για το ακτοπλοϊκό

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν και της ακύρωσης του πρώτου δρομολογίου του οχηματαγωγού OLYMPUS επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως: ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι παντελώς ακατάλληλο για την γραμμή την οποία επιλέχτηκε.

Οι δεκαπέντε παρατηρήσεις κατά την έκτακτη επιθεώρηση ήταν αναμενόμενες και θα έπρεπε εξαρχής να έχουν αποτρέψει το Υπουργείο από την επιλογή του συγκεκριμένου πλοίου. Σαν πολίτες του ακριτικού νησιού της Καρπάθου απαιτούμε να κηρυχθεί άμεσα έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία και να δρομολογηθεί άμεσα λύση η οποία δεν θα «τινάξει» στον αέρα την εφετινή τουριστική περίοδο και για το νησί της Καρπάθου αλλά και για το νησί της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Είναι κρίμα να αμαυρωθεί η εφετινή περίοδος και να δημιουργούνται αλγεινές εντυπώσεις από χειρισμούς υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες που από κοινού καταβάλαμε με την Κυβέρνηση ώστε από το νέο έτος τα δρομολόγια από Πειραιά να εκτελούνται με πλοίο Β Κατηγορίας , τρεις φορές την εβδομάδα και με δρομολόγιο το οποίο θα διαρκεί 10 ώρες λιγότερο.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜ. ΝΙΣΥΡΙΟΣ

Αντίδραση του Βουλευτή Δωεδακανήσου Ιωάννη Παππά 

O Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, επικοινώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διανεμηθούν τα μεταφερόμενα προϊόντα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο κ. Παππάς έλαβε τη διαβεβαίωση, πως οι συμπολίτες, οι επισκέπτες και τα οχήματα που αναμενόταν να ταξιδέψουν με το OLYMPUS, θα φύγουν σήμερα το μεσημέρι στις 3 η ώρα με το BLUE STAR PATMOS (σ.σ. για Κάσο και Κάρπαθο και όχι για το υπόλοιπο δρομολόγιο που θα έκανε το πλοίο).

Επίσης, το γρήγορο πλοίο που συνδέει την Κρήτη με την Ηρωική Νήσο Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη και Ρόδο, ξεκινάει την Παρασκευή στις 15/07.  Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε, ο κ. Παππάς ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου, να παρατείνει τα δρομολόγια και τον Σεπτέμβριο και να μην σταματήσει στις 4/9, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Μάνος Κόνσολας: Οφείλουμε μια συγνώμη στους κατοίκους αυτών των νησιών

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν συνηθίζω να κρύβομαι στα δύσκολα και πολύ περισσότερο να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Όλα όσα συνέβησαν με το πλοίο “Olympus” που θα πραγματοποιούσε χθες το πρώτο δρομολόγιο για Κάσο και Κάρπαθο αλλά κρίθηκε μη αξιόπλοο, δεν μας τιμούν.

Οφείλουμε μια συγνώμη στους κατοίκους των δύο αυτών νησιών και θα την πω εγώ έστω και αν δεν έχω ευθύνη και δεν μετέχω σε αποφάσεις. Οφείλουμε, όμως, να δώσουμε και λύση.

Επικοινώνησα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και ζήτησα να κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία και να δρομολογηθεί νέο και αξιόπλοο πλοίο για να καλύψει τις ανάγκες της Κάσου και της Καρπάθου. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα».