Ζημιές στο λιμάνι της Σούδας μετά από πρόσκρουση του Φ/Γ-Ο/Γ ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ

Τμήμα της προβλήτας στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας υπέστη ζημιές το πρωί της Τρίτης, όταν το πλοίο μεταφοράς οχημάτων «Πελαγίτης», κατά τη διαδικασία πρόσδεσής τους, προσέκρουσε, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σε ράμπα πρόσβασης.

Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου, κάνοντας αυτοψία στον χώρο και μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, η αποκατάσταση των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Βιριράκη, θα κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, η συγκεκριμένη ράμπα τίθεται πλέον εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην πρόσβαση των πλοίων. Όπως ανέφερε, «δεν είναι μόνο το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών που θέλει διαδικασίες σε ένα δύσκολο λιμάνι όπως είναι η Σούδα. Είναι και ο χρόνος που θα απαιτηθεί. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες, με στόχο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αποκαταστήσουμε τη ζημιά».

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, από την πρόσκρουση του πλοίου, που λίγο μετά έδεσε με ασφάλεια σε άλλο σημείο του λιμανιού, μετακινήθηκαν τμήματα της προβλήτας και της ράμπας, ενώ για την ακριβή εικόνα των ζημιών θα πραγματοποιηθεί και υποθαλάσσια έρευνα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το συμβάν

Προσέκρουσε πρωινές ώρες, το Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο “ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ” Ν. Χίου 448 ενώ πραγματοποιούσε χειρισμούς πρόσδεσης στο λιμένα Σούδας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή  (Ν 7-8 BF). Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση υλικών ζημιών τόσο στο κρηπίδωμα όσο και στο πλοίο (εσωκοίλωμα πρύμα δεξιά επί του προσκρουστήρα διαστάσεων μήκους 1,5μ και πλάτους 0,5μ).

Κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης του από το σημείο προσπαθώντας να προσεγγίσει σε ασφαλές σημείο πρόσδεσης, επακούμβησε ελαφρώς στον ελαστικό προσκρουστήρα πρύμα αριστερά του Ρ/Κ “TITAN” N.ΘΕΣ. 234, το οποίο βρισκόταν δεμένο πλησίον του προβλήτα, χωρίς να προκληθούν εμφανείς ζημιές στο εν λόγω  Ρ/Κ.

Ανωτέρω πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια στον λιμένα Σούδας προερχόμενο από λιμένα Πειραιά με 22 άτομα πλήρωμα,  09 οδηγούς και 32 Φ/Γ οχήματα, τους οποίους και  αποβίβασε με ασφάλεια. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ για προληπτικούς λόγους τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ” μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αποκατάστασης βλάβης και διατήρησης  αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Με μερική αναδημοσίευση από naftemporiki.gr | Φωτογραφίες: zarpanews.gr