Μήνυμα Αρχηγού για τα 103 χρόνια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες,

Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Γιορτάζουμε σήμερα, 22 Μαρτίου, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, που συμπληρώνει αισίως 103 χρόνια ένδοξης ιστορίας και προσφοράς προς την Πατρίδα, την κοινωνία και την ελληνική Ναυτιλία. Είναι μια Ημέρα μνήμης, αποτίμησης και υπερηφάνειας για το σημαντικό έργο του Σώματος, που η Ελληνική Πολιτεία του έχει εμπιστευτεί να επιτελέσει στο διάβα της ιστορίας του.

Τιμούμε όλα τα εν αποστρατεία στελέχη, πρωτίστως όμως τιμούμε και ευγνωμονούμε όλους τους πεσόντες συναδέλφους εν ώρα καθήκοντος που με γενναιότητα, πιστοί στον όρκο τους, έγιναν ήρωες, σύμβολα αρετής και παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας. Γι’ αυτό άλλωστε η Πολιτεία επέλεξε τη 19η Μαρτίου ως Ημέρα για να αποδώσει συμβολικά την τιμή που αρμόζει προς το εν αποστρατεία και εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του. Δεν λησμονούμε ποτέ το παρελθόν μας και πορευόμαστε μαζί με αυτό για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Ομοίως, τιμούμε όλα τα εν ενεργεία στελέχη που σήμερα υπηρετούν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσφέροντας κάθε ικμάδα της δύναμής τους στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την υποστήριξη της Ναυτιλίας μας.

Ας κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας αυτήν την ημέρα και ας αποτελέσει φωτεινό φάρο έμπνευσης και συλλογικής προσπάθειας επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος και της Πατρίδας μας.

Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Γ. Πλακιωτάκης: Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που χάθηκαν υπηρετώντας τις αξίες και τις αρχές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων Στελεχών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Καθώς σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι λογικό να αναζητούμε το νήμα που ενώνει το σήμερα με το χθες. Αυτό δεν είναι άλλο από τις αξίες που σηματοδοτούν αυτή την ιστορική διαδρομή. Αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο και μας συνδέουν με το σήμερα, δείχνοντας μας ταυτόχρονα ως άλλοι φάροι τα μονοπάτια του μέλλοντος».

«Οι ίδιοι ηθικοί κώδικες, οι ίδιοι γραπτοί και άγραφοι νόμοι της θάλασσας η ίδια αυταπάρνηση προς το καθήκον, η ίδια αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η ίδια πίστη στο δίκαιο», πρόσθεσε.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – και σε αυτό θα κριθούμε – είναι κάθε φορά που αλλάζουμε την σκυτάλη, να έχουμε επιτελέσει το χρέος μας. Απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στους συμπολίτες μας, απέναντι στους εαυτούς μας. Ακόμη και απέναντι σε όσους αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία και αγνοούν την αποφασιστικότητα μας να μην παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια οργιά θάλασσας».

«Να μην ξεχάσουμε ποτέ», σημείωσε, «αυτούς που χάθηκαν υπηρετώντας τις αξίες και τις αρχές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Να δηλώσουμε πως δεν ήταν μάταιη η θυσία τους αυτή και πως η πατρίδα, όλοι εμείς, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ γιατί μόνο όταν σταματήσουμε να τους θυμόμαστε θα χαθούν πραγματικά».