H Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αποτελεί μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό αφού συνδυάζει την απόδραση σας σε άλλα 4 μικρά νησιά: της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας, των Κουφονησίων και της Δουνούσας. Τα πέντε νησιά συνθέτουν τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εξ ου και ο τίτλος “Πέντε νησιά. Ένας προορισμός.”
H Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αποτελεί μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό αφού συνδυάζει την απόδραση σας σε άλλα 4 μικρά νησιά.
Στη Νάξο ταιριάζει ο χαρακτηρισμός διαμάντι του Αιγαίου καθώς δεσπόζει σε σχήμα ρόμβου στα καταγάλανα νερά, περιτριγυρισμένη από τις μικρές Κυκλάδες, τους πολύτιμους δηλαδή λίθους που της προσθέτουν επιπλέον λάμψη… 4 πολύχρωμες κουκίδες που περιβάλουν το νησί.
Αυτός ο συνδυασμός νησιών είναι που προσφέρει μια σειρά απο πλεονεκτήματα στο ταξίδι και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει την εμπειρία ενός μεγάλου νησιού με μικρές αποδράσεις στα 4 νησιά των Μικρών Κυκλάδων.
Η Νάξος χρειάζεται εβδομάδες για να την εξερευνήσει κάποιος, ενώ τα μικρότερα νησιά – Ηράκλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα – προσφέρουν μια πιο «συμπυκνωμένη» εμπειρία διακοπών.
Η Νάξος διαθέτει πολλές απέραντες παραλίες, δυναμική Χώρα, Παλιά Πόλη με ιστορία και αμέτρητα αξιοθέατα και γραφικά χωριά, καταπράσινες κοιλάδες και βουνά. Προσφέρει δηλαδή μια ξεχωριστή Κυκλαδίτικη εμπειρία διακοπών διαφόρων μορφών: ήρεμες διακοπές με κολύμπι, καλό φαγητό και sightseeing ή διακοπές περιπέτειας με θαλάσσια σπορ, πεζοπορίες, ποδηλασία κλπ.
Εναλακτικά, τα κοντινά νησιά των Μικρών Κυκλάδων προσφέρουν την πολυτέλεια της ηρεμίας χωρίς να λείπουν ευκαιρίες για μια ανάσα περιπέτειας και ένα διάλειμμα από τις ανέμελες ώρες στην παράλια.
Με μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή, κάθε νησί διατηρεί πλούσια παράδοση με τοπικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ , μύθους, θρύλους και φυσικές ομορφιές που αξίζουν να ανακαλύψετε.
Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Νάξο;
Η Νάξος – ένα νησί για όλα τα γούστα – μπορεί να είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο, χάρη στο ποικιλόμορφο τοπίο, την φυσική της ομορφιάς και της τοπογραφικής της θέσης. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες ανάλογα με το ενδιαφέρον και την όρεξη για περιπέτεια!
Φυσικά, η περίοδος αιχμής για το νησί είναι το τέλος της άνοιξης και οι αρχές του φθινοπώρου (Μάιος -Σεπτέμβριος), ειδικά για τις παραλίες και τα θαλάσσια σπορ. Οι λάτρεις του αθλητισμού μπορούν να κάνουν πεζοπορία και ποδηλασία όλο τον χρόνο. Λάτρεις της γαστρονομίας επίσης μπορουν αν εξερευνήσουν τα διάφορα εποχιακά προϊόντα της καθε εποχής.
Νάξος με μια ματιά
Αν σας ρωτούσαν πώς θα μπορούσε να είναι ο τόπος που ανάθρεψε τον πατέρα των 12 θεών, τον Δία, μάλλον θ’ απαντούσατε: εύφορος, επιβλητικός, με αρχέγονη μεγαλοπρέπεια.
Αν σας ρωτούσαν τι θα κυριαρχούσε στο νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Διόνυσος, μάλλον θ’ απαντούσατε: κέφι, τραγούδι και χορός.
Αν τέλος σας ρωτούσαν πώς φαντάζεστε το σκηνικό στο γάμο του Διόνυσου και της Αριάδνης, μάλλον θα λέγατε: πολύ όμορφο, σχεδόν μαγικό…
Αυτή είναι η Νάξος.
Ένα μεγάλο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό, γεμάτη ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες.
Με τη μακρόχρονη ιστορία της, τα σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα κυκλαδονήσια.
Όσες μέρες κι αν καθίσετε στη Νάξο, θα έχει πάντα κρυμμένες γωνιές για να ανακαλύψετε, παραλίες που δεν έχετε ακόμη δει, πύργους και κάστρα που δεν προλάβατε να επισκεφθείτε, αρχαίους ναούς που δεν μάθατε τα μυστικά τους.
Αρχιτεκτονική
Πλούσια ποικιλία από αρχιτεκτονικά μνημεία, που άφησαν στο πέρασμα τους οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί, αλλά και μια αξιοζήλευτη λαϊκή παράδοση στο χτίσιμο των σπιτιών, των εκκλησιών και δεκάδων άλλων κτισμάτων, συνθέτουν την εικόνα της αρχιτεκτονικής της Νάξου, στο πέρασμα των χρόνων.
Η περίοδος που διαμόρφωσε αποφασιστικά τη Νάξο που βλέπουμε μέχρι και σήμερα, είναι η φράγκικη κυριαρχία με το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας και τους διάσπαρτους σε όλο το νησί επιβλητικούς πέτρινους ενετικούς πύργους.
Τα χωριά παραμένουν παραδοσιακά, γιατί το κτίσιμο τους βασίστηκε στο κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, τις ανάγκες, στο κουμάντο του χωριανού μάστορα και στα υλικά του γειτονικού βουνού και ποταμιού.
Η Νάξος σαν εικόνα δεν ξεφεύγει από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Λευκά κτίσματα διώροφα το πολύ, όπου καμία επιφάνεια δεν είναι επίπεδη και το ένα δίπλα στο άλλο, ενώνουν τις αυλές τους με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά.
Διακρίνουμε τρεις κατηγορίες κατοικιών: Τα αρχοντικά σπίτια, τα λαϊκά σπίτια και τους πύργους.
Γεωγραφία και Φύση
«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου και έμεινε για λίγο στον εύφορο κάμπο των Εγγαρών.
Η φύση της Νάξου κυριολεκτικά μιλά στην καρδιά κάθε καλλιτέχνη με την αυθεντικότητά της, με τον πλούτο και ταυτόχρονα με την απλότητά της.
Η εναλλαγή είναι μεγάλη: Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά.
Οι κάμποι ακουμπούν σε απαλές αμμουδερές παραλίες, με κέδρους και αλμυρίκια. Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται κτήματα και περιβόλια.
Ταξιδιάρικα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στα δέντρα του νησιού, ενώ στις πιο απάτητες ακτές φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.
Προστατευόμενοι βιότοποι με σπάνια χλωρίδα και πανίδα ολοκληρώνουν το μωσαϊκό ενός νησιού που προσφέρει στον επισκέπτη όλα τα δώρα της φύσης.
Εκτός όμως από τη στεριά, υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος του βυθού γύρω από τη Νάξο, ένα ξεχωριστό ταξίδι που θα σας συναρπάσει.
Γύρω από το νησί υπάρχουν απερίγραπτης ομορφιάς υποβρύχια οικοσυστήματα, με τεράστια εναλλαγή βυθού, ύφαλοι και ξέρες γεμάτοι ζωή, λιβάδια ποσειδωνίας με πλάκες χρωματιστές και κοράλλια.
Ακολουθήστε λοιπόν μια διαδρομή, θαλάσσια ή στεριανή και αφεθείτε στη μαγεία της ναξιώτικης φύσης, που ενθουσιάζει τον επισκέπτη, κάθε εποχή του χρόνου.
Μια Θέση στην Ιστορία
Η Νάξος ξεχωρίζει για την μακραίωνη ιστορία της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Στην καρδιά των Κυκλάδων, υπήρξε μια από τις παλαιότερες εστίες πολιτισμού όχι μόνο στο γεωγραφικό χώρο της σημερινής Ελλάδας αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Μυθολογία
Η μυθολογία κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στον ιστό της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου. Με ανεξίτηλα χρώματα είναι υφασμένες στη μνήμη και το χρόνο οι φιγούρες του Διόνυσου, του Δία, του Απόλλωνα, της Αριάδνης, της Δήμητρας, οι οποίες έλκουν στο διηνεκές τα βλέμματα της φαντασίας και του ενδιαφέροντος.
Στη μακραίωνη ιστορία της Νάξου οι μύθοι μπλέκονται με την πραγματικότητα, ενώ πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων όλων των χρονικών περιόδων ρίχνουν φως στην ιστορική πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από κάθε μύθο.
Διόνυσος, Σεμέλη, Θησέας, Αριάδνη, νύμφες, Νηρηίδες, τύραννοι, κατακτητές, πειρατές, άρχοντες και ήρωες, έχουν αφήσει διάσπαρτα σε όλο το νησί τα ίχνη τους, συνθέτοντας ένα μαγικό παιχνίδι της φαντασίας ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία.
Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση
Στη Νάξο η σχέση του ανθρώπου με την τέχνη υπήρξε πάντα ζωντανή, από τα πρώτα αγαλματίδια, τα πρώτα αγγεία και τις πρώτες μαρμάρινες δημιουργίες που φιλοτέχνησαν επώνυμοι και ανώνυμοι τεχνίτες κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3200-2000 π.Χ.).
Ναοί και ιερά, πόλεις-κάστρα, αρχοντικά και ταπεινά λαϊκά σπίτια, δέθηκαν στο αξεδιάλυτο υφάδι του χρόνου μαζί με τις παραδοσιακές τέχνες, όπως την υφαντική, την ξυλογλυπτική, την τέχνη της αγιογραφίας κ.ά.
Και κοντά σε αυτά, η μουσική, το τραγούδι, το γλέντι και ο χορός έδωσαν διέξοδο στη χαρά, στους καημούς και στα όνειρα των κατοίκων της Νάξου, αφήνοντας στους σύγχρονους ερευνητές μια πολύτιμη παρακαταθήκη.
Δεκάδες είναι τα λαϊκά έθιμα στη Νάξο, τα οποία εκφράζονται με ποικίλες εκδηλώσεις και συμβολισμούς στον κύκλο του χρόνου.
Μέσα από τις λαϊκές τελετουργίες επιβίωσαν πανάρχαιες αντιλήψεις, πανάρχαιες εθιμικές πρακτικές, αυτούσιες ή προσαρμοσμένες στις θρησκευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε εποχής.
Σε αυτόν τον πλούτο εθίμων και γιορτών έρχονται να προστεθούν δεκάδες αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ή χωριά του νησιού. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό μωσαϊκό, που εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η Μουσικοχορευτική Παράδοση της Νάξου
Η Νάξος, ως προεξάρχουσα των Κυκλαδονήσων, αποτελούσε ανέκαθεν κοιτίδα της κυκλαδίτικης μουσικής και του χορού, γενέτειρα οργανοπαιχτών και σημαντική παραγωγό δημοτικών τραγουδιών.
Η μουσικοχορευτική παράδοση της Νάξου έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στο χώρο και στο χρόνο. Αρχαιολογικά ευρήματα από την Πρωτοκυκλαδική ήδη περίοδο με μουσικές ή χορευτικές μορφές και παραστάσεις καταμαρτυρούν την άρρηκτη και μακραίωνη σύνδεση της μουσικής και του χορού με τη Νάξο.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων αναφέρει ο Κεφαλληνιάδης τη χορευτική παράσταση πάνω σε αρχαία πλάκα που βρέθηκε στην «Κορφή τ’ Αρωνιού» στην Απείρανθο, τον «Αρπιστή» και τον «Αυλητή» της Κέρου.
Με χαρακτηριστικό τρόπο απεικονίζει ποιητικά η ναξιώτισσα ποιήτρια Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου την άρρηκτη σύνδεση της μουσικής και του χορού με την καθημερινή ζωή των Ναξίων:
Κάθε σπίτι κι ένα χοροστάσι κι όλο πανηγύρι και γιορτάσι. Κι οι πλατείες και τα χωράφια κι ως και οι δρόμοι χοροστάσια εγίνουνταν ακόμη.
Χοροστάσι εκάναμε ακόμα και του πιο μικρού σπιτιού το δώμα, κι εχορεύαμε κι ερίχναμε λουλούδια, κοπέλια λυγερά και κοπελούδια.
Οι συλλογές των ναξιακών δημοτικών τραγουδιών προέρχονται από δύο, κυρίως, χωριά, την Απείρανθο και τον Κυνίδαρο.
Σύμφωνα με τον Οικονομίδη, «η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, δεν έχει σχέση με το ναξιακό δημοτικό τραγούδι, για λόγους ιστορικούς και, ακολούθως, κοινωνικούς».
Σήμερα στη Νάξο το χορευτικό νησιώτικο τραγούδι, παρά τις επιδράσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και την παρείσφρηση νέων μουσικών ακουσμάτων, παραμένει ακόμα ζωντανό.
Στον Κινίδαρο, στην Κωμιακή, στην Κόρωνο, στην Απείρανθο, στο Φιλώτι διαβιούν ολόκληρες οικογένειες οργανοπαικτών, τραγουδιστών και στιχουργών, που συνεχίζουν επάξια τη μακραίωνη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου τους.
Όσο για τη χορευτική δεινότητα των Ναξίων, αναδύεται από τη βρεφική ακόμη ηλικία και μορφώνεται μέσα από τη συνεχή συμμετοχή στα τοπικά μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Η μορφή του νησιώτικου γλεντιού, το είδος της μουσικής και των τραγουδιών, καθώς και τα μουσικά όργανα με τα οποία διεξαγόταν το γλέντι στη Νάξο άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου.
Από το 1912 περίπου αρχίζει να εισχωρεί σιγά-σιγά το μικρασιατικό τραγούδι στην Ελλάδα και στη Νάξο και με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την έλευση των προσφύγων κορυφώνεται αυτή η ώσμωση της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης στη νησιώτικη παράδοση του τόπου μας και η πλήρης αφομοίωσή της.
Η μεγάλη επίδραση της μικρασιατικής και πολίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης καταμαρτυρείται και από τα ονόματα των σημαντικότερων οργανικών κομματιών και τραγουδιών, όπως «Πολίτικο Συρτό», «Σιλιβριανό», «Σμυρναίικο», «Αϊβαλιώτικο» κ.ο.κ. Σύμφωνα με το Γιώργο Κονιτόπουλο, «…μπορούμε να πούμε σήμερα ότι το 70% των Νησιώτικων τραγουδιών είναι μικρασιατικής καταγωγής».
Εκείνη την περίοδο (πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα), το σουράβλι ή σουβλιάρι (φλογέρα) και η τσαμπούνα με το συνοδευτικό τουμπάκι (τύμπανο) θα αρχίσουν να παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους στο κλαρίνο, στο βιολί και στο λαούτο.
Το βιολί με το λαούτο είναι τα όργανα που θα κυριαρχήσουν τελικά στο νησιώτικο γλέντι, με τα τσαμπουνοτούμπακα, ωστόσο, να εξακολουθούν και σήμερα να κατέχουν σημαντική θέση στα γλέντια της ορεινής Νάξου, κατά κύριο λόγο στα αποκριάτικα δρώμενα.
Το σαντούρι, μετά από μερικές δεκαετίες συμμετοχής στο νησιώτικο γλέντι, αποβάλλεται σταδιακά, ελλείψει ίσως συνεχιστών.
Η συνεχής μετεξέλιξη του νησιώτικου τραγουδιού υπαγορεύει την εξής κατηγοριοποίηση του, σύμφωνα με το Σπηλιάκο:
(α) Προναξιακό τραγούδι: το πολύστιχο ανομοιοκατάληκτο Ακριτικό τραγούδι, οι Παραλογές της αγάπης και άλλα Μωραΐτικα τραγούδια.
(β) Ναξιακό τραγούδι: τα τραγούδια που αφομοιώθηκαν μέσα από κοινοτικές διαδικασίες μεταποίησης, αυτά που πήραν από άλλες ναξιώτικες κοινότητες και τα δημιουργήματα των ντόπιων οργανοπαιχτών.
(γ) Μεταναξιακό τραγούδι: το τραγούδι μετά τον πόλεμο του ’40 μέχρι σήμερα.
Οι χοροί της Νάξου είναι ο Συρτός (αργός ή γρήγορος), Μπάλλος (αργός ή γρήγορος), ο οποίος αποτελεί φυσική συνέχεια και κατάληξη ενός κύκλου συρτών χορών, η Βλάχα, η Ντίρλα, ο Βιντζηλαιαδίστικος, ο Κοτσάτος, ο Νικηντρές.
Στα ναξιώτικα γλέντια χορεύονταν επίσης ο Καλαματιανός, ο Αγέρανος της Πάρου, τσιφτετέλια, χασαποσέρβικα, ζεϊμπέκικα και άλλοι χοροί, ακόμη και ευρωπαϊκοί (ταγκό, βαλς κ.ά.).
Γενικά, η μουσικοχορευτική διαδικασία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και συρτό βηματισμό και βαθμιαία κορυφώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και πιο ανάλαφρο βηματισμό, για να καταλήξει στον μπάλλο, ο οποίος είναι ζευγαρωτός αντικριστός χορός.
Κάθε χορευτής από παλιά διαμόρφωνε τη δική του ιδιαίτερη χορευτική ταυτότητα, την οποία με τον καιρό διέκριναν οι οργανοπαίχτες και ξεκινούσαν να του παίζουν κατά το γούστο του χωρίς να χρειάζονται παραγγελία του.
Το γλέντι και ο χορός, που ήταν πάντοτε συνυφασμένα με την ίδια τη ζωή των νησιωτών και ιδιαίτερα των Ναξιωτών, αποτελούσε τρόπο διασκέδασης, έκφρασης συναισθημάτων, αντίδοτο στις πίκρες και τους καημούς.
Σήμερα, ο «εκσυγχρονισμός» του τρόπου ζωής, τα νέα πρότυπα διασκέδασης και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν μετριάσει το πηγαίο πάθος για τη νησιώτικη μουσική και τη συχνότητα των γλεντιών στα χωριά της Νάξου.
Παρότι οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε παρακμιακή πορεία το ναξιακό τραγούδι, με κίνδυνο να καταντήσει μουσειακό είδος, ένα είδος φολκλόρ, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι της Νάξου στρέφονται στην παραδοσιακή μουσική και εξελίσσονται σε πολλά υποσχόμενους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για τη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μας.
Λαϊκή Τέχνη
Είτε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, είτε στα χωριά, είτε στις αγροτικές περιοχές της υπαίθρου, η Νάξος διαθέτει ποικιλία λαϊκής τέχνης που σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Πλούσια είναι η λαϊκή τέχνη στη Νάξο, που διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες, δημιουργώντας αριστουργήματα.
Είτε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, είτε στα χωριά, είτε στις αγροτικές περιοχές της υπαίθρου, η Νάξος διαθέτει ποικιλία λαϊκής τέχνης που σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Ξακουστοί μάστορες της καλλιτεχνικής δημιουργίας πέρασαν από το νησί, αυτοδίδαχτοι καλλιτέχνες που έγιναν οι μεγάλοι δάσκαλοι των νεότερων γενιών. Από τον ένα στον άλλο, από τη μάνα στην κόρη, από τον πατέρα στο γιο, από το μάστορα στον παραγιό μεταδίδονταν τα μυστικά της τέχνης και
πλουτίζονταν με τις καινούργιες αντιλήψεις κάθε γενιάς.
Παλιά χειροτεχνήματα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, αποτελούν σήμερα έργα τέχνης.
Επαγγέλματα όπως υφάντρα, κεντήστρα, χτίστης, ζωγράφος, αργυροχόος, χρυσοχόος, λιθογλύπτης, αγγειοπλάστης, καλαθοπλέκτης, ξυλογλύπτης κ.ά., άνθισαν στη Νάξο και παρότι σήμερα πολλά από τα παραπάνω επαγγέλματα χάνονται, έχουν αφήσει πίσω τους έναν ανεκτίμητο επιστημονικά πλούτο της ναξιακής λαϊκής τέχνης.
Τα πανέμορφα υφαντά από την Απείρανθο, τη Μονή και από άλλα ορεινά χωριά, τα ξυλόγλυπτα και τα κεραμικά, τα παραδοσιακά μικροέπιπλα και εργαλεία και τα χειροποίητα κοσμήματα είναι μόνο μερικά παραδείγματα τοπικών χειροτεχνημάτων.
Χώρα Νάξου
Η ιστορία της Χώρας απλώνεται βαθειά στο χρόνο, μπλεγμένη ανάμεσα σε μυθικά όντα, θρύλους και ήρωες, αλλά και ιστορία: Μυκηναϊκή εποχή, ρωμαϊκή, βυζαντινή, λατινοκρατία και τουρκοκρατία. Τα πολλά μνημεία της Χώρας, μιλούν για το λαμπρό παρελθόν της, με πιο χαρακτηριστικό την «Πορτάρα», το επιβλητικό πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παλάτια».
Μια εικόνα για το παρελθόν της Χώρας δίνει και ο αρχαιολογικός χώρος της μυκηναϊκής πόλης στη Γρόττα, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάτω από το χτισμένο βόρειο τμήμα της σημερινής πόλης.
Πλούσιες όμως είναι και οι μεσαιωνικές σελίδες της ιστορίας της Χώρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πόλη και στις συνοικίες της, από το Κάστρο μέχρι τον Μπούργο.
Πέρα όμως από τα κομμάτια του παρελθόντος, υπάρχει και η σύγχρονη πλευρά της Χώρας, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου με τα δεκάδες κατα- στήματα, εστιατόρια, μπαρ και καφέ, που το καλοκαίρι γεμίζουν από τους επισκέπτες του νησιού.
Η Χώρα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης ενώ στην αγορά της θα βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης (υφαντά, καλάθια, κεραμικά), κοσμήματα, καθώς και δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να γευτείτε την πλούσια τοπική κουζίνα.
Για τους λόγους αυτούς, η Χώρα της Νάξου είναι μια από τους αγαπημένους προορισμούς των επισκεπτών των Κυκλάδων.
Τα Χωριά της Νάξου
Μια βόλτα στα χωριά της Νάξου είναι μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Η περιήγηση στα χωριά του νησιού είναι μια διαδρομή στην ιστορία και στο παρελθόν της Νάξου, με μύθους και ήρωες, μεσαιωνικούς θρύλους, λαϊκά έθιμα που ζουν αυτούσια ακόμα και σήμερα.
Αλλού φυσά αιγαιοπελαγίτικος δροσερός αέρας και αλλού βουνίσια δροσιά. Τα χρώματα εναλλάσσονται, το ίδιο και οι ήχοι: ο παφλασμός των κυμάτων, τα γάργαρα νερά ενός ποταμού, το τρίξιμο των καλαμιών, το θρόισμα των φύλλων και τόσοι άλλοι ήχοι και εικόνες που συνοδεύουν τον επισκέπτη σε κάθε βήμα του.
Εκκλησίες και μοναστήρια σπάνιας ιστορικής αξίας, αρχοντικά και πύργοι, σπήλαια, μονοπάτια, ορυχεία, αλώνια και αμπελώνες δίνουν στα χωριά αυτά έναν μεγάλο πλούτο από αξιοθέατα, που δύσκολα συναντάται σε άλλο νησί.
Παραλίες
Εξερευνήστε τις απέραντες γαλάζιες παραλίες της Νάξου και μαγευτείτε από τις άγριες ομορφιές της. Στη Νάξο θα βρείτε παραλίες οργανωμένες ή παρθένες, παραλίες για ανακάλυψη, για σπορ ή για οικογενειακή διασκέδαση. Ακόμη, πολλές από αυτές βρίσκονται δίπλα σε αρχαία μνημεία, κοντά σε σημαντικούς υγροβιότοπους, σε μεσαιωνικά κάστρα και βυζαντινές εκκλησίες. Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε παραλίες που βρίσκονται ένα βήμα από τη Χώρα και παραλίες που βρίσκονται σε τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που δεν τα έχει αγγίξει ο πολιτισμός και η τουριστική κίνηση.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι οι παραλίες της Νάξου θα σας καταπλήξουν. Ανακαλύψτε τις!
Πηγή αφιερώματος: naxos.gr | Φωτογραφίες αφιερώματος: seanews.gr