Οι καβοδέτες των Καταπόλων στην Αμοργό

Καβοδέτης, ένα δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα, αναγκαίο όμως για την ασφάλεια πλοίων, πληρωμάτων και επιβατών στα λιμάνια. Αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η πρόσδεση των κάβων των καραβιών στις μπίντες ή στους ειδικούς κρίκους πρόσδεσης στους ντόκους των λιμανιών και η αποδέσμευσή τους κατά τη διάρκεια του απόπλου.

Άχμετ και Δημήτρης, οι δύο καβοδέτες στα Κατάπολα Αμοργού

Οι καβοδέτες εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες με σκοπό την ασφαλή προσέγγιση εμπορικών, επιβατηγών και παντός είδους πλοίων στα λιμάνια για να πραγματοποιηθεί η αποβίβαση επιβατών και οχημάτων ή να ξεκινήσει η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων.

Συνήθως και αναλόγως του λιμανιού, του μεγέθους του πλοίου και άλλων παραγόντων, χρειάζονται 2 ή και περισσότεροι καβοδέτες προκειμένου να προσδεθεί το πλοίο στο λιμάνι.

Σε περιπτώσεις πλοίων που πλαγιοδετούν, ένας καβοδέτης βρίσκεται στην πλώρη και ένας άλλος στην πρύμνη, ένω σε περιπτώσεις πρυμναίου κατάπλου, συνήθως βρίσκονται 2 καβοδέτες, αριστερά και δεξιά της πρύμνης. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, όπου έχουμε δει παραπάνω από 2 καβοδέτες να προσπαθούν να “δέσουν” το πλοίο.

Οι καβοδέτες των Καταπόλων

Στα Κατάπολα της Αμοργού υπάρχουν 2 μόνιμοι καβοδέτες, ο Άχμετ και ο Δημήτρης.

Ο Άχμετ, 27 χρόνια στην Αμοργό, 15 χρόνια καβοδέτης

Ο Άχμετ, βρίσκεται 27 ολόκληρα χρόνια στο νησί της Αμοργού.  Ξεκίνησε ως μέλος πληρώματος σε ψαράδικο καϊκι και τα τελευταία 15 χρόνια είναι η ψυχή του λιμανιού στα Κατάπολα, ο άνθρωπος “πανταχού παρών”.

Ο Δημήτρης κάνει το επάγγελμα του καβοδέτη 7 χρόνια. Γερό παιδί, πιάνει τη λεντιά με τέτοια άνεση λες και ανεβάζει κλωστή (λόγια Καπετάνιου που παρακολουθεί τα ρεμέντζα των πλοίων).

Ο Δημήτρης, 7 χρόνια στο επάγγελμα του καβοδέτη

Και οι δυο τους δεν υπολογίζουν άσχημους καιρούς, καύσωνες, σκληρούς βοριάδες και θαλασσοταραχές. Αντίθετα, δουλεύουν πάντα με κέφι και χαμόγελο και είναι εξίσου αγαπητοί από τα πληρώματα όλων των πλοίων που προσεγγίζουν τα Κατάπολα.

Ένας γρήγορος και εύστροφος καβοδέτης, βοηθάει στο γρήγορο ρεμέντζο ενός πλοίου και στον ασφαλή κατάπλου στο λιμάνι και αυτό κάνουν και τα 2 παλικάρια των Καταπόλων.

Αρκετές φορές ο καβοδέτης πρέπει να εκτελέσει “χορευτικές” κινήσεις

Στα πρόσωπα των Άχμετ και Δημήτρη, τιμούμε κάθε καβοδέτη, κάθε λιμενεργάτη, που αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοϊας και όχι μόνο και που καθημερινά δίνουν άνισες μάχες στα δύσκολα ή ανύπαρκτα λιμάνια των νησιών μας, ειδικά με δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Φωτορεπορτάζ για το seanews από τα Κατάπολα, της συνεγάτιδος μας, Κωνσταντίνας Καλαφάτη