Αρχές Ιουλίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωνε ότι οι έλεγχοι στα πλοία για τους ταξιδιώτες προς τα νησιά περνούν στο Λιμενικό Σώμα, αφενός για να αποφορτιστούν τα πληρώματα των πλοίων από τη διαδικασία συλλογής βεβαιώσεων υγείας αλλά και αφετέρου για να γίνει το όλο πλαίσιο πιο αυστηρό και να μην μπορούν να ταξιδέψουν όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά υγείας (έντυπο υγείας επιβίβασης, πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό ή rapid test, κ.λ.π.).
Τις πρώτες μέρες στήθηκε ένα επικοινωνιακό show στο λιμάνι του Πειραιά και έξω από συγκεκριμένα πλοία (συνήθως στα Αιγινίτικα και σε αυτά της Παροναξίας), με τις κάμερες των καναλιών να καταγράφουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους επιβάτες που ταξίδευαν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που και ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επέβλεπε προσωπικά τη διαδικασία, πάντα συνοδευόμενος από κάμερες καναλιών και βγάζοντας δελτία τύπου που τόνιζαν το πόσο αυστηρά είναι τα πράγματα πλέον, μιας και όποιος επιβάτης δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν ταξιδεύει.
Από την άλλη πλευρά πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες που μας κατήγγειλαν ότι δεν δέχτηκαν κανέναν έλεγχο κατά την επιβίβαση τους στα πλοία από στελέχη του Λιμενικού, παρά μόνο το συνήθη έλεγχο των εισιτηρίων από τα πληρώματα των πλοίων, τη στιγμή που ο Υπουργός μιλούσε για 4.500 αρνήσεις επιβίβασης σε μία μόνο εβδομάδα, όπως και αρκετοί ήταν εκείνοι που μας μιλούσαν για κανονικούς ελέγχους πριν την είσοδο τους σε κάποιο πλοίο.
Παραδείγματα ανύπαρκτων ελέγχων πολλά (σε Κυλλήνη, Ζάκυνθο, Σύρο, Αίγινα, Νάξο, Τήνο, Μυτιλήνη, Πειραιά), όπως και υπαρκτών ελέγχων (σε Χίο, Πειραιά, Ρόδο, Χανιά), αλλά θα προτιμήσω να γράψω για ότι είδαν τα δικά μου μάτια την τελευταία εβδομάδα.
Ταξίδι από Πειραιά προς Ηράκλειο
Κυριακή 8 Αυγούστου 08.30 και έξω από το πλοίο ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ που στις 10.00 θα αναχωρούσε για Ηράκλειο, έχει ξεκινήσει η διαδικασίας επιβίβασης και φόρτωσης οχημάτων. Όσοι αναμένουν να μπουν στο πλοίο από την είσοδο επιβατών έχουν σχηματίσει μία μεγάλη ουρά και στελέχη του Λιμενικού τσεκάρουν πράγματι τις βεβαιώσεις υγείας και όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή τήρηση αποστάσεων μεταξύ των ταξιδιωτών (εδώ ευθύνονται εξίσου επιβάτες και στελέχη του ΛΣ).
Από την άλλη, υπάρχουν 5 σειρές οχημάτων με την κάθε σειρά να έχει περίπου 15 αυτοκίνητα (συνεχώς ερχόντουσαν κι άλλα αυτοκίνητα), που όλα ανέμεναν το σινιάλο του πληρώματος για την είσοδο στα γκαράζ του πλοίου. Εκεί για όση ώρα ήμουν πριν μπω στο γκαράζ (περίπου 5 λεπτά μιας και η φόρτωση γινόταν με ταχείς ρυθμούς), κανένας μα κανένας λιμενικός δεν μας έλεγξε και ο μόνος έλεγχος που έγινε ήταν το τσεκάρισμα των εισιτηρίων από τους αξιωματικούς του πλοίου (να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μέσα στα οχήματα δεν ήταν μόνο ο οδηγός αλλά και άλλοι επιβάτες, οπότε καταλαβαίνετε για το πόσοι επιβάτες δεν ελέγχθηκαν καθόλου από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος).
Ταξίδι από Ηράκλειο προς Πειραιά
Μεσοβδόμαδα μαθαίνουμε ότι ο νομός Ηρακλείου μπαίνει σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων αφού τα κρούσματα καθημερινά είναι κοντά στα 250 και κρίνεται αναγκαία η επιβολή τους για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ακούγοντας το παραπάνω ήμουν πεπεισμένος ότι οι έλεγχοι στο λιμάνι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί, μιας και πρόκειται για μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή, όμως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
Παρασκευή 13 Αυγούστου 20.05 και καταφθάνω έξω από το πλοίο BLUE HORIZON που στις 21.00 θα αναχωρήσει για Πειραιά. Στην είσοδο επιβατών δεν υπήρχε συνωστισμός εκτός από 2-3 άτομα που επιβιβάζονταν, χωρίς όμως να διακρίνω αν γίνεται έλεγχος, αφού είχα την προσοχή μου σε στέλεχος του Λιμενικού που μου υπέδειξε το σημείο που θα πρέπει να πάω με το όχημα μου (4 σειρές οχημάτων με περίπου 10 αυτοκίνητα σε κάθε σειρά και την φόρτωση στα γκαράζ να γίνεται ταχύτατα). Πέρα όμως από τον αξιωματικό του πλοίου που ήρθε και μας έλεγξε τα εισιτήρια μας, κανείς Λιμενικός δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει αν έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα υγείας για να ταξιδέψουμε και το ίδιο συνέβη τουλάχιστον και στις 2 διπλανές σειρές οχημάτων που είχα άμεση εικόνα.
Στην ουσία και στα 2 ταξίδια και ειδικά στο δεύτερο της επιστροφής, θα μπορούσε να ταξιδέψει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες και τα πληρώματα των πλοίων, αν ήταν φορέας του κορονοϊού, ασυμπτωματικός ή μη.
Τα στελέχη της Κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας μιλούν καθημερινά για την ατομική ευθύνη αλλά και για το αυστηρό πλαίσιο ελέγχων που έχουν επιβάλλει, στην ουσία όμως δεν ισχύει τίποτα από τα δύο ή ισχύουν σε ελάχιστο βαθμό, αφενός γιατί η ατομική ευθύνη του καθενός σταματάει ή χαλαρώνει όταν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν μέτρα και αφετέρου οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, με ευθύνη αυτών που έχουν αναλάβει να τους πραγματοποιούν (στην προκειμένη περιπτώση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των στελεχών του Λιμενικού Σώματος).
Στο “τέλος της ημέρας” όμως το γεγονός είναι ότι, για την όποια διασπορά κορονοϊού υπάρχει κατά την επιστροφή από νησιά προς τα αστικά κεντρά (αλλά και το αντίθετο), υπεύθυνοι είναι πρώτα αυτοί που δεν ασκούν σωστά τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί (αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να πραγματοποιούν τους πολυδιαφημισμένους αυστηρούς ελέγχους επιβίβασης) και μετά και όποιοι πολίτες έχουν γραμμένη την ατομική ευθύνη που τους αναλογεί στα “παλιά τους τα παπούτσια”.