Τα Χανιά γοητεύουν τον επισκέπτη όλες τις μέρες του χρόνου

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Τα Χανιά, η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων , βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του, που φέρει το ίδιο όνομα.

Ο Δήμος Χανίων – μετά την εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης “Καλλικράτης” – αποτελείται από επτά δημοτικές ενότητες (πρώην δήμοι): Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων συνορεύει στα δυτικά με τον Πλατανιά, στα νότια με τα Σφακιά και στα ανατολικά με την περιοχή του Αποκόρωνα ενώ ολόκληρη η βόρεια και δυτική πλευρά του βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος.

Η συνολική έκταση του νέου Δήμου ανέρχεται σε 356,12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Χανίων ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής (2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε 108.642 κατοίκους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 17,4 % του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης (623.065 κάτοικοι) και το 1% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας (10.815.197 κάτοικοι).

Η πόλη των Χανίων, αποτελεί την έδρα του δήμου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, κτισμένη στη θέση του μινωικού οικισμού “Κυδωνία”. Καταλαμβάνει έκταση 11 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μόνιμο πληθυσμό 53.910 κατοίκων (στοιχεία απογραφής 2011). Διαθέτει δύο βασικές πύλες εισόδου: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου). Η πόλη των Χανίων, αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με μακραίωνη ιστορία, φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια παράδοση. Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό Λιμάνι – στην παλιά Πόλη – με τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων να τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Ιστορία

Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνιάς, την οποία, κατά την μυθολογία, ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Τα Χανιά είναι ένα πανέμορφο αποτέλεσμα μίξης Ανατολικών -Δυτικών πολιτισμών.

Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων αλλά και της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, το παλιό λιμάνι, ως σταυροδρόμι των πέντε Ηπείρων, ανέπνευσε Μινωικό αέρα περίπου στα 3.000-2.800 π.Χ. Επίσης στο λιμάνι αυτό έζησε και δημιουργήθηκε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης, η αρχαία Κυδωνία ως τα ύστερα του 7ου αιώνα μ.Χ, ενώ καταπατήθηκε πολλές φορές  από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Τούρκους, Εβραίους, Αιγύπτιους και Άραβες, έως τα τέλη του 19ου αιώνα όταν και ελευθερώθηκε.

Τελικά, το 1913 και με την καθοριστικής σημασίας βοήθεια του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, τα Χανιά – όπως και η υπόλοιπη Κρήτη – ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράδοση

Τα Χανιά διακρίνονται από μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η κρητική λαϊκή παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (σε υφαντά, σεβρέδες, χαλιά, πετσέτες κ.α.) που εκφράζει την αίσθηση της ομορφιάς και της καλλιτεχνικής διάθεσης των κατοίκων των Χανίων. Απλές γυναίκες χωριών, αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις κατασκευάζουν κεντητά από μετάξι ή μαλλί.

Στα Χανιά μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής καθώς και μεταλλουργίας. Ιδιόμορφη επίσης είναι η τέχνη της παραγωγής των στιβανιών που ο επισκέπτης μπορεί να βρει στην οδό Σκρύδλοφ στην παλιά πόλη των Χανίων ενώ εξίσου χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα.

Αρχιτεκτονική

Στην πόλη των Χανίων αναμειγνύεται αρμονικά η σύγχρονη, η Βενετσιάνικη, η Τούρκικη και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημιουργώντας μια μοναδική και ελκυστική εικόνα. Αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, πλατείες, και μοναδικά κτίρια «στολίζουν» την ελκυστική και γεμάτη γοητεία πόλη των Χανίων.

Ειδικά η Παλιά πόλη των Χανίων αποτελεί ένα μοναδικό διατηρητέο μνημείο για το οποίο η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς καταβάλλουν  έντονη προσπάθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της.

Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, τις επεμβάσεις, τις καταστροφές και τις μοντέρνες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, η Παλιά Πόλη έχει καταφέρει να διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ιστορικό της πρόσωπο και τη μοναδική της αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Φυσικό Τοπίο

Στα Χανιά οι αυστηροί ορεινοί όγκοι συναντούν το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας δημιουργώντας ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι λίμνες, τα φαράγγια, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε.

Στο Δήμο Χανίων υπάρχουν επίσης ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας της Κρήτης – ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 – όπως π.χ. η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων (ή Θοδωρού).

Άξιο αναφοράς είναι και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων στην περιοχή Προφήτη Ηλία, εκτεινόμενο σε έκταση 300 στρεμμάτων, και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Αξιοθέατα και Δραστηριότητες

Ο Δήμος Χανίων είναι ένας από τους πιο τουριστικά αναπτυγμένους Δήμους της Κρήτης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πλούσια κληρονομιά του, τόσο σε χώρους υψηλής αρχαιολογικής σημασίας, όσο και στα αναρίθμητα μνημεία που σώζονται τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στις άλλες περιοχές του Δήμου και τα οποία αποτελούν τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Χανίων. Μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων που σώζονται έως και σήμερα είναι η αρχαιολογική περιοχή του Καστελλίου στην οποία υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κυδωνίας, η Αρχαία Άπτερα και το Κάστρο Ιντζεδίν.

Παραλίες

Τα Χανιά φημίζονται για τις πανέμορφες παραλίες τους με τη χρυσαφένια άμμο και τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα Χανιά βρίσκονται ορισμένες από τις ομορφότερες και πιο γνωστές παραλίες της Ελλάδος. Στα Χανιά ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει τόσο καλά οργανωμένες παραλίες, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ-μπαρ στις οποίες μπορεί να απολαύσει υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και «παρθένες», ανεξερεύνητες παραλίες, οι οποίες περιμένουν κάθε επισκέπτη να τις ανακαλύψει.

Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Χανίων υπάρχουν 11 παραλίες οι οποίες είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία (Σταλός, Άγιοι Απόστολοι 1, Άγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Καλαμάκι, Νέα Χώρα, Μαράθι, Σταυρός, Άγιος Ονούφριος, Καλαθάς) ενώ υπάρχουν αμέτρητες άλλες – οργανωμένες και μη – που αξίζει να τις απολαύσετε. Το συνολικό μήκος των οργανωμένων παραλιών του Δήμου Χανίων προσεγγίζει τα 10 km. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο δημοφιλείς παραλίες στο Δήμο Χανίων:

 1. Άγιοι Απόστολοι
 2. Αγία Μαρίνα
 3. Άγιος Ονούφριος
 4. Καλαθάς
 5. Καλαμάκι
 6. Καλάμι
 7. Λουτράκι
 8. Μαράθι
 9. Νέα Χώρα
 10. Σταλός
 11. Σταυρός
 12. Χρυσή Ακτή
 13. Μαχαιρίδα
 14. Τερσανάς
 15. Παραλία Στεφάνου (Σεϊτάν Λιμάνια)

Αγορές 

Τα ψώνια στην αγορά των Χανίων αποτελούν μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις, ιδιαίτερα για εκείνους που επιθυμούν να συνδυάζουν τις διακοπές τους με τις αγορές. Η αγορά των Χανίων παρέχει πολλές επιλογές, καλύπτοντας μεγάλη γκάμα προϊόντων, από επώνυμα ρούχα μέχρι τοπικά προϊόντα τα οποία αναδεικνύουν την πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση της Κρήτης.

Ειδικά στην παλιά πόλη των Χανίων υπάρχουν αμέτρητα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα τα οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς, καθώς είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα βρει κάτι που θα τον ενδιαφέρει και θα του θυμίζει την επίσκεψη του στα Χανιά.

Η καρδιά της εμπορικής αγοράς των Χανίων «χτυπάει» στους νέους πεζόδρομους της περιοχής του Κάτωλα (οδός Μουσούρων, οδός Τσουδερών, οδός Χρ. Επισκόπου, οδός Ποτιέ) που διαμόρφωσε ο Δήμος των Χανίων (2012) και στους οποίους ο κάθε επισκέπτης – και όχι μόνο – μπορεί να αγοράσει ρούχα, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ, κοσμήματα, είδη ομορφιάς, είδη σπιτιού και άλλα προϊόντα.

Επίσης πληθώρα καταστημάτων και προϊόντων είναι διαθέσιμα και σε άλλα σημεία της πόλης όπως στις οδούς Στρατηγού Τζανακάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Χάληδων.

Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα ή είδη λαϊκής τέχνης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Δημοτική Αγορά Χανίων (ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Σάββατο, 08.00 – 20.00) με τα πολυάριθμα παραδοσιακά μαγαζιά στα ράφια των οποίων είναι στοιβαγμένα όλα τα αγνά προϊόντα της κρητικής γης• γραβιέρα, πρόβειο ανθότυρο και μανούρι από τα πιο δημοφιλή τοπικά τυριά, φρέσκα λαχανικά και ζουμερά φρούτα, ελιές, βότανα, θυμαρίσιο μέλι και -φυσικά- ντόπια τσικουδιά.

Εάν σ’ όλα αυτά προσθέσει κάποιος ότι στα Χανιά δεν νοείται βόλτα στα μαγαζιά χωρίς στάση για καφέ ή φαγητό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αγορές στα Χανιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσει κανείς στη διάρκεια της ημέρας!

Πηγή άρθρου: chaniatourism.com | Φωτογραφίες άθρου: seanews.gr