Τελετή Ονοματοδοσίας και Ένταξης στο ΠΝ του ΤΠΚ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ

Την Πέμπτη,  29 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ», στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Θρησκευτικών Αρχών, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και λοιποί προσκεκλημένοι.

Στο ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ», δόθηκε η ονομασία προς τιμήν του Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, συγκυβερνήτη του Ε/Π ΠΝ-21 ο οποίος τον Ιανουάριο του 1996, έπεσε στο καθήκον μαζί με τους Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό κατά την κρίση των Ιμίων.

Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο αδελφός του ηρωικά πεσόντος Αξιωματικού, κ. Νικόλαος Βλαχάκος. Επίσης στην τελετή παρέστησαν απόφοιτοι της τάξεως 1986 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, συμμαθητές του αείμνηστου Υποπλοιάρχου Π. Βλαχάκου ΠΝ, καθώς και μέλη της οικογένειας του.

Ομιλία Αρχηγού ΓΕΝ

Η ένταξη κάθε νέας μονάδας στο δυναμικό του Στόλου, συνιστά την εκπλήρωση μιας ιδιαίτερης για εμάς προσμονής, εξύψωσης του ηθικού, αλλά και δημιουργίας προσδοκιών, αφού σηματοδοτεί την προαγωγή των δυνατοτήτων και της μαχητικής ικανότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Με την ένταξη του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ στο στόλο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε σοβαρές καθυστερήσεις και απαιτήθηκαν υψηλού ρίσκου πρωτοβουλίες από την πολιτεία και το ΠΝ για την ολοκλήρωσή του. Στην όλη προσπάθεια καθοριστική ασφαλώς υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Καθώς οι προκλήσεις σήμερα κλιμακώνονται περισσότερο από ποτέ, οι καθημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων, έγκαιρα αποτύπωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα και αποτελεί την πυξίδα για το Ναυτικό της επόμενης 15ετίας. Ένα Ναυτικό ισχυρότερο και με περισσότερες ασφαλώς δυνατότητες από το σημερινό.

Η υλοποίηση Δομής Δυνάμεων απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό από το ΠΝ, προσήλωση, συνέπεια και απόλυτο ορθολογισμό και προτεραιοποίηση στη διάθεση των περιορισμένων σε κάθε περίπτωση πόρων τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση, το Ναυτικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση στις θάλασσες, προβάλλοντας τη Σημαία μας. Το γεγονός αυτό είναι προϊόν της τιτάνιας προσπάθειας που
περιλαμβάνει σχολαστικό επιτελικό σχεδιασμό από το ΓΕΝ αλλά και ένα εξαιρετικό πρωτογενές έργο που επωμίζονται πρωτίστως ο Αρχηγός Στόλου και ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού με τα επιτελεία τους.

Τελικά όμως το βάρος πέφτει στον άνθρωπο, και οι άνθρωποί μας με την κουλτούρα τους, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό τους είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά.

Γυναίκες και άνδρες του Στόλου,

Η πατρίδα και το καθήκον απαιτούν από εσάς και τα καράβια σας να βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή, προμάχοι και σημαιοφόροι. Αυτό κάνατε πάντα και αυτό απαιτούμε από εσάς να εξακολουθήσετε να κάνετε. Να ταξιδεύετε, να κινδυνεύετε και να υπερασπίζετε την πατρίδα στις θάλασσες, με τον τρόπο που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.

Σας διαβεβαιώ όμως ότι οι κόποι σας δεν περνούν απαρατήρητοι. Η πολιτεία αναγνωρίζει τις προσπάθειές σας, και εμφατική επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα μας φέρνει ξανά στο νου τους ήρωες των Ιμίων.

Το όνομα του τότε Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου μαζί με αυτά του Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, αγαπητού και αξέχαστου συμμαθητή μου, και του Ανθυπασπιστή Έκτορα Γιαλοψού, έχει ήδη περάσει στην ιστορία και κοσμεί το πάνθεον των ηρώων της χώρας. Και αποτελεί μεγάλη μας τιμή σήμερα, που ο αδελφός του ήρωα κύριος Νικόλαος Βλαχάκος, θα είναι ο ανάδοχος του πλοίου που θα φέρει το όνομα Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Κυρίες και Κύριοι,

Στο Πολεμικό Ναυτικό ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στις προκλήσεις απαντούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, και σας διαβεβαιώ, πως σε κάθε περίπτωση τα πλοία μας και τα άξια πληρώματά τους, πιστά στις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν στο ακέραιο την αποστολή τους. Τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ προτρέπω να εργαστούν άοκνα, ώστε
πολύ σύντομα ο Στόλος να αξιοποιήσει πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου μας πλοίου.

ΒΖ για την έως τώρα προσπάθεια. Σας εύχομαι καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Σας ευχαριστώ.