Το θρυλικό ΦΑΙΣΤΟΣ των Μινωϊκών Γραμμών

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Ήταν Αύγουστος του 1993, ένα απόγευμα Δευτέρας και το πλοίο ΦΑΙΣΤΟΣ μπαίνει στο λιμάνι του Ηρακλείου, ερχόμενο απο την Ancona και την Πάτρα, και φυσικά δεν χάθηκε η ευκαιρία για μία φωτογραφία πάνω απο τα καταστρώματα του πλοίου ”Ν ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ”!

Εκείνη τη χρονιά το ΦΑΙΣΤΟΣ αναχωρούσε κάθε Σάββατο στις 15.00 απο την Ancona της Ιταλίας με προορισμό την Πάτρα όπου και έφτανε την Κυριακή το βράδυ στις 23.00, το Ηράκλειο με άφιξη τη Δευτέρα στις 19.00 και το Cusadasi της Τουρκίας όπου έφτανε στις 08.00 της Τρίτης.

Αντίστοιχα απο Cusadasi αναχωρούσε την Τρίτη τα μεσάνυχτα, έφτανε στο Ηράκλειο την Τετάρτη το μεσημέρι στις 12.00, στην Πάτρα την Πέμπτη στις 19.00 και στην Ancona πρωϊ Σαββάτου στις 08.00!
Ένα πραγματικό δρομολόγιο-κρουαζιέρα!!

Το Φαιστός ναυπηγήθηκε το 1966 στη Σουηδία ως Saga και στη μετέπειτα καριέρα του πριν έρθει στην Ελλάδα πήρε το όνομα Olau Finn!

Η Minoan lines έφερε το πλοιο στην Ελλάδα το 1984 προς αντικατάσταση του Μίνως και δίπλωσε τη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο με το αδερφό του πλοίο Κνωσσός!

Είχε μήκος 141.18m, πλάτος 20,81m και η μέγιστη ταχύτητα του ήταν 17 κόμβοι. Μετά το 1992 που πήρε τη θέση του στη γραμμή του Ηρακλείου το Κινγκ Μίνως ,το Φαιστός ταξίδεψε στη γραμμή Ιταλίας – Ηρακλείου – Τουρκίας και στη γραμμής Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας – Βενετίας μέχρι και το 1998 όπου και πουλήθηκε σε εταιρεία συμφερόντων Τουρκίας, αλλάζοντας το όνομα του σε Captain Zaman I.

Tελευταίο του όνομα το Sancak I μέχρι τη διάλυση του στην Aliaga πριν λίγα χρόνια.