Το λιμάνι της Ραφήνας το 1966 σε βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm

Το λιμάνι της Ραφήνας το 1966 σε βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm, από το αρχείο A. G. Bonar., μέσα από την “Aylon Film Archives”.

Ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα και τα σκαμμένα από τον ήλιο και την αλμύρα πρόσωπα κοιτούν για λίγο τον φακό. Το τσιγάρο αφημένο στα χείλη και τα χέρια εργάζονται πυρετωδώς. Ο φακός περιπλανιέται στα καΐκια, στην ανθρώπινη αλυσίδα που καθαρίζει δίχτυα, στον ταβερνιάρη που τα τραπέζια του ετοιμάζει. Πίσω του τα κτίρια στην Πλατεία της Ραφήνας και ο απότομος βράχος που στο πέρασμα του χρόνου σκαρφάλωσαν τα σημερινά μαγαζιά εστίασης με θέα το λιμάνι. Λίγο παρακάτω ο φακός καταγράφει έναν ψαρά που χτυπά το χταπόδι να μαλακώσει.

Το φιλμ κλείνει με την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι και τον φακό να εστιάζει στην συντροφιά του κινηματογραφιστή και στις ταβέρνες στη θέση των παλιών παραλαβατηρίων μπροστά στο λιμάνι. Κάποια από αυτές είναι και η ταβέρνα του Ασημάκη που παλαιότερα βρίσκονταν στον τσιμεντόπλοιο-βραχίονα του λιμανιού. Εκεί ο Τσιτσάνης αποκλείστηκε από τον καιρό μια μέρα και λένε πως εκείνη την μέρα εμπνεύστηκε και έγραψε το τραγούδι «Στου γιαλού τα βοτσαλάκια».

Ευχαριστούμε την “Aylon Film Archives” για την αποστολή του βίντεο