Το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ της ARKADIA LINES

Ξεκίνησε δρομολόγια το 1989 από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Ίο κα Σαντορίνη, για λογαριασμό της ARKADIA LINES και μέχρι το 1996 που βούλιαξε στην Πάρο, πρόλαβε και άφησε εποχή στις Κυκλάδες.

Το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ ναυπηγήθηκε το 1974 στη Γαλλία και πήρε το όνομα PROVENCE. Το 1989 αγοράστηκε από την εταιρεία του Μουλόπουλου και ξεκίνησε δρομολόγια στην ελληνική ακτοπλοϊα. Είχε μήκος 135.3m, πλάτος 20.71m, βύθισμα 5.9m και μπορούσε να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23.6 κόμβους με 2 μηχανές Atlantique – Pielstick, 20.005 kW. Η μεταφορική του ικανότητα σαν ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ ήταν 2.500 επιβάτες και 280 αυτοκίνητα.

Στον Πειραιά το 1993

Καπετάνιος του από το ξεκίνημα των δρομολογίων του στην Ελλάδα ήταν ο αείμνηστος Κούλης Μαστροκόλιας, ενώ όταν το πλοίο ναυάγησε στο λιμάνι της Πάρου, Πλοίαρχος ήταν ο Σπύρος Θηραίος.

Το ατύχημα στην Πάρο

Το πλοίο την Παρασκευή 19 Απριλίου του 1996 αναχώρησε για το καθιερωμένο δρομολόγιο του από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη, με πλοίαρχο τον Σπύρο Θηραίο, Ύπαρχο τον Νίκο Συμπουρα, Υποπλοίαρχο τον Μπάμπη Παντελή και Α’ Μηχανικό τον Γιώργο Μαμά. Τίποτα δεν προμήνυε το τέλος που θα ερχόταν σε λίγο…

Όταν το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ έφτασε στον Άγιο Φωκά στην Πάρο, πήρε άδεια από το λιμεναρχείο για να μπει στη θέση 1 του λιμανιού. Στη θέση 3 ήταν δεμένο το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και στη θέση 4 έδενε εκείνη την ώρα το ΝΑΙΑΣ ΕΞΠΡΕΣ. Ο καιρός ήταν βοριάς εντάσεως 7 μποφόρ και την εποχή εκείνη υπήρχε σχεδόν στη μέση του λιμανιού μία ξέρα με το όνομα “σπίθα”.

Την ώρα που το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ ευθυγραμιζόταν για τη θέση 1, έσπασε ο δεξιός κάβος του ΝΑΙΑΣ ΕΞΠΡΕΣ και άρχισε να ξεσέρνει για τα ρηχά, αριστερά του λιμανιού. Μέσα από τη θέση 4 που προσπαθούσε να δέσει το ΝΑΙΑΣ ΕΞΠΡΕΣ ήταν μία ανεμότρατα και την ώρα που το πλοίο ξέσερνε από τα αριστερά, ο καταπέλτης του πλοίου που δεν είχε προλάβει να ανέβει, χτύπησε στην ανεμότρατα, κόπηκε το συρματόσχοινο και έπεσε στη θάλασσα. Το πλοίο αφού δεν είχε φουντάρει, δίνει πρόσω ολοταχώς πριν τον πετάξει ο καιρός στα αβαθή και το φωνάζει και στον ασύρματο. Εκείνη την ώρα το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ βρισκόταν πολύ κοντά στη “σπίθα” και αποφασίζει να περάσει ανάμεσα σε “σπίθα” και “κεφάλι”, γνωρίζοντας ότι το ΝΑΙΑΣ ΕΞΠΡΕΣ με τον καταπέλτη πεσμένο στη θάλασσα, έρχεται απευθείας πάνω του.

Κατά τη διάρκεια της μανούβρας, το ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ χτυπάει στο “κεφάλι” στο σημείο αριστερά κάτω από το μηχανοστάσιο, παρόλα ταύτα κι ενώ έσβησε η αριστερή μηχανή και την ώρα της μανούβρας έσβησε και η δεξιά, καταφέρνει να φουντάρει και να δέσει το πλοίο και οι επιβάτες αποβιβάζονται με ασφάλεια. Όμως έχει αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα αριστερά, βοήθεια δεν υπάρχει από κάποιο ρυμουλκό για να δεθεί πάνω του και να πάει να προσαράξει απέναντι στα Λιβάδια και το πλοίο βούλιαξε σχεδόν 3 ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

Όταν μετά από καιρό ανελκύστηκε, μεταφέρθηκε σε ντάνα στην Ελευσίνα και το καλοκαίρι του 1999 με το όνομα BEL AIR ρυμουλκήθηκε στην Τουρκία όπου και διαλύθηκε.