Τον τελευταίο χρόνο όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ακρίβειας, αφού καθημερινά βλέπουμε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, του ρεύματος, των καυσίμων και όλης μας της καθημερινότητας. Μοιραία, έχουν έρθει και έρθει και μεγάλες αυξήσεις στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, καθιστώντας προβληματικές για μεγάλη μερίδα ταξιδιωτών, τουλάχιστον για φέτος, τις ολιγοήμερες διακοπές σε ένα νησί.
Από τη μία οι ναυτιλιακές εταιρείες αυξάνουν τα τιμολόγια επιβατών και οχημάτων με πρόσχημα τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, από την άλλη οι επιβάτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ταξιδέψουν σε ένα νησί.
Ενδεικτικά, η διαδρομή Πειραιάς – Νάξος – Πειραιάς με συμβατικό πλοίο (με ταχύπλοο δεν το συζητάμε καν, οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες των συμβατικών πλοίων και συμφέρει καλύτερα να πάει κάποιος αεροπορικά, θα το δείτε και παρακάτω) και με εισιτήριο οικονομικής θέσης, σε ένα χρόνο από 34 ευρώ ανά διαδρομή (68 ευρώ με επιστροφή), έχει φτάσει στα 48 ευρώ ανά διαδρομή (96 ευρώ με επιστροφή), δηλαδή αύξηση 41,18% (14 ευρώ ανά διαδρομή και 28 ευρώ με επιστροφή).
Αν υπολογίσουμε ότι μία τετραμελής οικογένεια ενηλίκων πέρυσι έπρεπε να δαπανήσει για ταξίδι μετ’ επιστροφής στη Νάξο 272 ευρώ, φέτος καλείται να πληρώσει 384 ευρώ, δηλαδή 112 ευρώ επιπλέον και χωρίς να πάρει αυτοκίνητο μαζί, μιας και το κόστος θα αγγίξει τα 550 ευρώ!! Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος διαμονής στο νησί αλλά και διατροφής και διασκέδασης, για λίγες μέρες που δεν φτάνουν την εβδομάδα, η δαπάνη θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2.000 ευρώ.
Αν τα ίδια τέσσερα ενήλικα άτομα επιλέξουν ταχύπλοο πλοίο για την ίδια διαδρομή, θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά μετ’ επιστροφής σε κάθισμα οικονομικής θέσης, από 480 ευρώ έως και 540 ευρώ (ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξουν), δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά επιπλέον από 96 έως 156 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το συμβατικό πλοίο!
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το νησί της Λέσβου, όπου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, μιας και μία τετραμελής οικογένεια ενηλίκων πρέπει να δαπανήσει για τη διαδρομή Πειραιάς – Μυτιλήνη – Πειραιάς σε οικονομική θέση και χωρίς αυτοκίνητο, 428 ευρώ (107 ευρώ ανά άτομο με επιστροφή). Αν αποφασίσουν να ταξιδέψουν με καμπίνα αφού το ταξίδι είναι πολύωρο και νυχτερινό (τετράκλινη εσωτερική χωρίς παράθυρο) και να πάρουν μαζί και αυτοκίνητο, το κόστος εκτοξεύεται στα 901 ευρώ!!! Αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαμονής, διατροφής, διασκέδασης για 5 ημέρες, μιλάμε για ένα κόστος που θα φτάσει κοντά στα 3.500 ευρώ!!
Ανάλογες με αυτές της Μυτιλήνης είναι οι τιμές των εισιτηρίων και για τη Ρόδο, ενώ σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να είναι οι τιμές ταξιδιού προς Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), που είναι πιο προσιτές σε σχέση με Ρόδο και Μυτιλήνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα ναυλολόγια για Κρήτη δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Ακόμα και για Αίγινα, το κόστος μετ’επιστροφής τεσσάρων ενηλίκων ατόμων και ενός αυτοκινήτου έχει φτάσει πλέον τα 142 ευρώ και μιλάμε πάντα για συμβατικό πλοίο και όχι για flying doplphin ή ταχύπλοο catamaran, ενώ για Πόρο το κόστος ανεβαίνει στα 194 ευρώ μετ’επιστροφής.
Για όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις ακτοπλοϊκές ναυτιλιακές εταιρείες, έτσι ώστε να βρουν τρόπους να μειωθούν γενναία οι προσφερόμενες τιμές των εισιτηρίων για να είναι πιο προσιτές για όλους τους ταξιδιώτες. Σίγουρα μία τέτοια κίνηση θα αυξήσει τις μετακινήσεις επιβατών όλες τις εποχές του χρόνου, μιας και τα εισιτήρια θα είναι πιο προσιτά και οι ναυτιλιακές εταιρείες θα βλέπουν στα πλοία τους κόσμο και σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης και δεν θα περιμένουν μόνο να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιάς τους δύο μήνες του καλοκαιριού που έχουν αυξημένες πληρότητες.
Μάνος Βιντζηλαίος | seanews.gr