Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά τα Ψαρά λόγω εργασιών στον προβλήτα

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά θα μείνει η ηρωική Νήσος Ψαρών καθώς βγήκε εκτός λειτουργίας η προβλήτα του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυριάκο Ζωάνο η προβλήτα είχε ήδη παρουσιάσει προβλήματα, λόγω των σπηλαιώσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα μεγάλωσε.

«Είχαμε δρομολογήσει έργο ύψους 100.000 ευρώ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις σπηλαιώσεις αλλά τώρα δημιουργήθηκε και καινούργιο που για να το αντιμετωπίσουμε θα χρειαστούμε και νέα χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Ζωάνος συμπληρώνοντας ότι όσο διαρκούν οι εργασίες στο νησί δεν θα μπορεί να προσεγγίσει το μεγάλο πλοίο της γραμμής.

Αντίθετα τα δρομολόγια που συνδέουν τα Ψαρά με τη Χίο, με το μικρότερο πλοίο, θα εκτελούνται κανονικά.

Την περιπέτεια με το “τέρας” της γραφειοκρατίας περιγράφει στην “Α” ο Δήμαρχος Κ. Βρατσάνος: Διόγκωση ζημιάς και κόστους αποκατάστασης και χωρίς σύνδεση με Πειραιά το νησί

Από το 2018 που εμφανίστηκαν οι πρώτες ρηγματώσεις φτάσαμε στον Απρίλιο του 2021 για να ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης του προβλήτα που δένει το μεγάλο πλοίο στο λιμάνι των Ψαρών, με αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολάβησε η ζημιά να διογκωθεί σε μέγεθος, αλλά και σε κόστος για την αποκατάστασή της, ενώ στις παράπλευρες απώλειες – σως και η πλέον σημαντική- είναι ότι το Ηρωικό νησί μένει χωρίς απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά!

Αυτό μάλιστα συμβαίνει λίγο πριν τον Μάιο που τα δρομολόγια θα γίνονταν δύο εβδομαδιαίως και οι προσδοκίες για επισκέπτες το καλοκαίρι αυξάνονταν, μιας και το νησί είναι covid free.

Ωστόσο τώρα κάποιος που θα ξεκινήσει από Πειραιά για να πάει στα Ψαρά θα πρέπει να το κάνει με ενδιάμεσο σταθμό τη Χίο, όπου θα αλλάξει μέσο μεταφοράς!

Ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος μιλώντας στο Ράδιο «Αλήθεια» περιέγραψε γλαφυρά την πορεία από τη διαπίστωση του προβλήματος μέχρι την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του έργου, διαδικασία που αποδεικνύει ότι με εμπόδια την γραφειοκρατία, σε συνδυασμό και με τις πρόσθετες εμπλοκές, λόγω covid, ένα έργο που χαρακτηρίζεται άμεσης ανάγκης, μπορεί να ξεκινήσει μετά από 2 και πλέον χρόνια!

Έτσι σήμερα εκτός από τις σπηλαιώσεις για τις οποίες υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι και ανάδοχος, το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Ψαρών πιέζουν το Υπουργείο Ναυτιλίας να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους γιατί στο μεταξύ στον προβλήτα που επιβαρύνεται σημαντικά από τους νότιους ανέμους, έχει καταρρεύσει η ανωδομή!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός (με ΦΠΑ) είναι 124.000 ευρώ, αλλά μέχρι που να φτάσουμε στο στάδιο εκτέλεσης του έργου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 100.000 ευρώ!

Ο Δήμαρχος ευελπιστεί ότι τουλάχιστον τώρα και με δεδομένο ότι ο ανάδοχος εκτελεί και άλλο έργο στα Ψαρά, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει άμεσα η επισκευή, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να αποκατασταθεί σε βαθμό τέτοιο που θα επιτρέπει την πρόσδεση του μεγάλου πλοίου για να επανέλθει η σύνδεση με Πειραιά μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Κώστας Βρατσάνος κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στα λιμάνια που αποτελούν υποδομές ζωτικής σημασίας για τα νησιά δε νοείται να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση ζημιών, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ανά εξάμηνο να γίνεται έλεγχος των κρηπιδωμάτων, ώστε όποια ζημιά παρουσιάζεται να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Πηγή: alithia.gr

Κεντρική φωτογραφία: Geotag Aeroview